OpenAI ve Anduril Industries, yapay zeka destekli savunma teknolojileri geliştirmek amacıyla ortaklık kurdu. Bu stratejik iş birliği, ABD ve müttefik güçlerinin insansız hava araçları (İHA) ve hava tehditleri ile mücadelede daha etkili çözümler sunmayı hedefliyor.
ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI ve yüksek teknolojili savunma girişimi Anduril Industries, orduda kullanılmak üzere yapay zeka destekli teknolojiler geliştirmek için işbirliği yapacaklarını duyurdu. Independent'ın haberine göre İki teknoloji devi, ülkenin karşı insansız hava aracı sistemlerini (İHA) ve bunların ölümcül hava tehditlerini gerçek zamanlı tespit etme, değerlendirme ve yanıt verme yeteneklerini geliştirmeyi planlıyor.
Şirketler işbirliğini, Çin'le yapay zeka yarışında "kritik bir dönemde" Amerika'nın teknik üstünlüğünü güvence altına almanın bir yolu olduğunu ifade etti. Mali koşulları ise açıklamadılar. Anduril ve OpenAI, bu işbirliğinin Amerika’nın teknik üstünlüğünü korumasına katkı sağlayacağına inanıyor. OpenAI, geçmişte askeri teknolojilerin kullanımını yasaklamıştı, ancak 2024’ün başlarında bazı işbirliklerine izin vermek için kurallarını değiştirdi. CEO Sam Altman, geliştirilen teknolojinin sadece savunma amaçlı kullanılacağını ve demokratik değerlere sadık kalacaklarını vurguladı.
Anduril ve OpenAI arasındaki bu ortaklık, askeri teknolojiler ile büyük teknoloji şirketleri arasındaki ilişkiyi yeniden gündeme getiriyor. Google’ın geçmişteki askeri işbirliği reddi ve diğer şirketlerin temkinli duruşunun ardından, yapay zeka devlerinin askeri alandaki artan etkisi dikkat çekiyor.
Anduril'in kurucu ortağı Palmer Lucky, teknoloji dünyasında Donald Trump'ın erken ve güçlü bir destekçisiydi ve kendisi Elon Musk'la da yakın. Musk, OpenAI'ın kurucularından biriydi ancak 2018'de ayrılarak kendine ait bir yapay zeka laboratuvarı kurmuştu. Musk ayrıca Altman'la kamuoyu önünde kavga ederek OpenAI'a dava açmıştı.
Yapay zeka teknolojileri, sadece ticaret değil, aynı zamanda ulusal güvenlik stratejilerinin de merkezine yerleşmiş durumda. Bu yeni işbirlikleri, teknolojinin askeri kullanımına dair etik tartışmaları alevlendirirken, aynı zamanda dünya genelindeki rekabeti daha da kızıştıracak gibi görünüyor.