Besleyici özelliğinin yanı sıra şeker oranı yüksek olan bir besin olan pekmez, doğru tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunlarla baş etme noktasında yararlı olan pekmezin birçok çeşidi bulunuyor. İşte pekmez çeşitleri ve faydaları...
Üzüm, incir veya dut gibi meyvelerden yapılan pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren, kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup kararmasıdır. Aç ya da tokken tüketilebilir. Vitamin ve mineral deposu olan pekmezin besin değeri yapımında kullanılan meyveye göre değişir.
PEKMEZİN FAYDALARI NELERDİR?
-Kansızlığa iyi gelir. -Vücuda enerji verir, zinde tutar. -Bağışıklık sistemini güçlendirir. -Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir. -Besleyici özelliğiyle tok tutar. -Eklem ve kemikleri güçlendirir. -Beyin sağlığına olumlu etki eder. -Anne sütünün artmasını destekler.
Hurma pekmezi: B1, B2, B3, B5, A ve C vitaminlerini içerir. Öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Kansere karşı koruyucudur. Bağırsak hareketlerini düzenler.
Nar pekmezi: B vitamini ve C vitamini açısından zengin olan nar pekmezi; erken yaşlanmayı ve kırışıklığı engeller. Sindirime yardımcı olur. Kolesterolü düşürür.
Andız pekmezi: Vücudu toksinlerden arındıran, saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan, kan dolaşımına katkı sağlayan ve ödem attıran bir pekmez türüdür.