
Havaların soğumasıyla birlikte kalp krizi oranlarında da artış yaşanmaya başladı. Uzmanlar, bu durumun sebebinin soğuk havanın kanı koyulaştırarak kan pıhtılaşması riskini artırabilmesi olarak açıklıyor. Kalp krizi vakaları her ne kadar en çok 65 yaş ve üzeri kişilerde görülse de, son yıllarda 45 yaş altındaki yetişkinleri de etkilemeye başladı. Dr. Evan S. Levine, TikTok hesabından yaptığı paylaşımda kalp krizi riskini en aza indiren 10 alışkanlığı açıkladı.


Aşırı alkol, kan basıncını yükseltebilir, kalp kasına zarar verebilir ve düzensiz kalp ritmine yol açabilir. Bu nedenle, alkol tüketimini sınırlandırmak önemlidir.

Dr. Levine, sağlıkla ilgili tavsiyeleri yalnızca profesyonellerden almanızı öneriyor. Çeşitli sosyal medya hesaplarının bu anlamda yetersiz ve yanlış bilgiler verebileceğini belirterek uyarıyor.

Kalp sağlığı için özellikle karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak büyük önem taşır. Dr. Levine, merkezi obezitenin hipertansiyon, yüksek trigliseritler, yağlı karaciğer gibi sağlık sorunlarına yol açtığını ve metabolik sendromun ölümcül olduğunu vurguluyor.

Hipertansiyon ve diyabet, kalpteki damarlar ve sinirler üzerinde ciddi hasarlar yaratabilir. Diyabetli bireylerin kalp krizi geçirme olasılığı, diyabeti olmayanlara göre yaklaşık iki kat daha fazladır.

Stres hormonları (kortizol) kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü artırarak kalbe baskı yapabilir. Stres, ayrıca sağlıksız alışkanlıklara da yol açabilir. Dr. Levine, stresle başa çıkmak için hafif müzikler dinlemeyi öneriyor.

Koroner arter kalsiyum taramasıyla, kalbin atardamarlardaki kalsiyum birikimi analiz edilir. Dr. Levine, 40 yaş altı, yüksek kolesterolü ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü bulunan kişilerin bu taramayı yaptırması gerektiğini vurguluyor.

Düzenli egzersiz yapmak; kalp kasını güçlendirir, kan pompalama işlevini iyileştirir, kolesterolü düşürür ve kilo kaybına yardımcı olur. Bilim insanları, yetişkinlerin haftada günde 30 dakika egzersiz yapmasını, kalp sağlığı için faydalı buluyor.

Fast food ürünler, yüksek oranda yağ, kalori ve tuz içerir. Bu tür gıdaların tüketimi; kilo alımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp yetmezliği gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’nun araştırmalarına göre, şekerli içecekler ne kadar egzersiz yaparsanız yapın, kalp hastalığı riskinizi artırıyor. Şekerli içeceklerin tüketimi; yüksek tansiyon, kronik iltihaplanma ve yüksek kolesterole de neden olabilir.