NASA, 2030 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) yok etmeye hazırlanıyor. Uzay ajansı, gelecekteki uzay görevlerini tehlikeye atmamak için kontrollü bir imha projesi üzerinde SpaceX ile 843 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
Yaklaşık 30 yıldır hizmet veren Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 2030 yılında emekliye ayrılması bekleniyor.
NASA, geçtiğimiz günlerde milyonlarca enkaz oluşturabilecek olması nedeniyle gelecekteki uzay görevlerini tehlikeye atmamak adına ISS'i kontrollü bir şekilde imha etmeyi planladığını açıklamıştı.
NASA bu görev için SpaceX ile 843 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı. SpaceX, ISS'yi Dünya atmosferine yönlendirecek bir uzay aracı olan US Deorbit Vehicle'ı geliştirecek. ISS'in sona ermesi insanlığın uzay tarihinde önemli bir dönemin kapanışına işaret edecektir.
ISS, Kasım 1998'de fırlatıldı ve Kasım 2000'de faaliyete geçmişti Son 24 yılda 23 ülkeden 280 astronota ev sahipliği yapan istasyon, uzay araştırmaları ve inovasyonu ilerletmeyi amaçlayan küresel işbirliği için bir merkez olarak hizmet verdi.
Bununla birlikte, uzay ajansı ISS'den bazı küçük parçaları dünyaya getirmeye çalışacak. Bunlar halk için bir müzede sergilenecek.
SpaceX şu anda ISS'ye astronot ve kargo taşımak için Dragon kapsülünü kullanıyor. Sekiz motoru ve 3 bin 300 kg yakıt tankı kapasitesi var. Şirket NASA'ya ISS'nin Dünya'ya yeniden girişi için bu uzay aracının modifiye edilmiş bir versiyonunu sağlayacak Modifiye edilmiş Dragon kapsülü 46 motora ve 16,000 kg'lık bir yakıt tankına sahip olacak. Bu kapsül ISS'nin emekliye ayrılmasından bir buçuk yıl önce fırlatılacak.
Bu süre zarfında istasyonda bulunan astronotlar, ISS yörüngeden çıkarılmadan altı ay önce istasyondan ayrılacaklar.